top of page

Marc Jambon et Fils

Pierreclos, Macon, France

In het kleine gehucht Pierreclos nabij Mācon vonden we het Domein Marc Jambon et Fils.

Het Domein is opgericht in 1996 in Pierreclos, in het zuiden van Bourgondië, in het hart van de Mâcon-appellatie, door Marc en zijn zoon Pierre-Antoine.

Ze exploiteren hier ongeveer 12 hectare aan wijnstokken met vier druivensoorten verspreid over de appellaties Mâcon-Pierreclos en Pouilly-Vinzelles.

 

De familie Jambon is sinds 1752 aanwezig in Pierreclos. De wijnen van de overgrootvader van Pierre-Antoine worden genoemd vanwege hun kwaliteit in een boek uit 1892, en een medaille uit 1907 wordt op het landgoed gekoesterd.

 

Begin 2017 is Michel Prudhon toegetreden en staat samen met Pierre-Antoine aan het hoofd van het landgoed. Zo heeft Marc geleidelijk aan de tijd om aan zijn pensioen te wennen.

Terroir en Vinivicatie

254edcb625e6758127c42dc04f8a2124-DSCF3876-1600x0.jpg

Op de klei en kalksteen grond staat Chardonnay en Pinot-Noir. De Marno-kiezelhoudende percelen zijn gewijd aan de Aligoté-druif en de percelen met graniet zijn ideaal voor gamay.

De wijngaarden van het landgoed worden geëxploiteerd volgens de agro-ecologische methode en zijn gecertificeerd volgende de ‘High Environmental Value’ certificering met respect voor het terroir en het milieu.

Alle percelen zijn glooiend. Deels niet bereikbaar met tractoren waardoor een deel handmatig geoogst wordt. De plantdichtheid bedraagd 8.000 tot 10.000 stokken per hectare. Waarvan jaarlijks 50.000 liter en 13 soorten wijn per jaar wordt gemaakt. De opbrengst is ongeveer 45 hl per ha. Ruim onder het voorgeschreven gemiddelde wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt.

Ecologie en certificering

Het domein is ervan overtuigd dat de natuur vaak effectiever is dan kunstmatig ingrijpen. Alle gisting is natuurlijk, uitgevoerd door de micro-organismen die aanwezig zijn op de druiven en in de kelder. Om deze natuurlijke micro-organismen te respecteren, gebruiken ze zeer gematigde doses sulfieten: 50% minder zwaveldosering. Dit wordt bereikt door bioprotectietechnieken te gebruiken aan het begin van het wijnbereidingsproces.

Sinds 2014 is er besloten om het gebruik van fytosanitaire producten te beperken tot het strikt noodzakelijke. Het bedrijf is afgestapt van het gebruik van middelen tegen kiemvorming en wortelbestrijding en gebruiken geen insecticiden meer. 

Om de wijnstokken te beschermen tegen de belangrijkste ziekten, echte meeldauw en valse meeldauw, Worden er geen producten meer gebruikt die geclassificeerd zijn als CMR (Carcinogeen - Mutageen - Reprotoxisch).

Er is gekozen voor volledige en natuurlijke begroeiing van de percelen. De grasbedekking wordt onder controle gehouden door te maaien. Naast het tegengaan van erosie helpt deze praktijk ook om de kracht van de wijnstokken te reguleren en het risico op rotting te beperken, terwijl het bijdraagt aan de superieure kwaliteit van de druiven, een belangrijke troef bij het maken van karaktervolle wijnen. Het is ook een factor in het behoud van de biodiversiteit, zowel op het gebied van planten als van ondersteunende fauna.

Om de inzet voor de bescherming van het milieu te formaliseren, is het bedrijf sinds de jaargang 2020 HVE-gecertificeerd (High Environmental Value - Level 3).

Scherm­afbeelding 2023-08-21 om 23.42_ed
bottom of page