top of page

Chateau Fortia Châteauneuf-du-pape

Châteauneuf-du-pape (Rôhne)

Château Fortia ligt in het hart van de beroemdste appellatie van de zuidelijke Rhônevallei, Châteauneuf-du-Pape.

De geschiedenis van het dorp en zijn wijnen is nauw verbonden met die van het pausdom van Avignon, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan hun reputatie en commercialisering.

De wijnstokken die op deze appellation groeien, worden regelmatig geteisterd door de mistralwinden en genieten van een warm en droog klimaat, wat zorgt voor krachtige, tanninerijke en geconcentreerde wijnen.

Het terroir van de Châteauneuf-du-Pape appellatie is uniek en heeft drie belangrijke kenmerken: Kalksteenbodems uit het Krijt-tijdperk, zandbodems en zandstenen uit het Tertiair-tijdperk en terrassen van kwartsietkeien. De mix van deze componenten ligt aan de basis van de diversiteit van deze bodems die, in combinatie met de 13 toegestane druivenrassen, het mogelijk maken om een breed scala aan wijnen te produceren binnen dezelfde appellatie.

Paleis des papes  Avignon

Het Terroir van Fortia

galets1-2.png

Château Fortia strekt zich uit over 36 hectare waarvan 32 hectare gewijd is aan de wijnbouw. De rest, bestaande uit bossen, bloemrijke borders, tuinen en een moestuin, dragen bij aan het evenwicht van het ecosysteem op ons landgoed. Het niet-gesegmenteerde domein ligt in de gemeente "La Fortiasse", ten zuiden van het dorp. 

De wijnstokken liggen allemaal op zachte hellingen op het zuiden die bedekt zijn met ronde kiezels die een belangrijke rol spelen voor onze wijnstokken. Ze accumuleren de warmte van de dag die ze 's nachts afgeven, wat zorgt voor een uitstekende rijpheid en concentratie van onze druiven.

Uit dit rijke en complexe terroir, dat rijkelijk baadt in de zon en regelmatig wordt geventileerd door de mistral, haalt het huis elk jaar het beste fruit voor de beste wijn.

Geschiedenis als basis

De geschiedenis van Château Fortia gaat terug tot de 18e eeuw, zoals blijkt uit manuscripten uit die tijd die melding maken van een kleine boerderij op de plek waar nu het kasteel staat.

De binnenplaats van Château Fortia

Het landgoed werd in het midden van de 18e eeuw gekocht door Hercule Paul de Fortia. Op dat moment begon de reputatie van de wijn die het domein produceerde te groeien.

Zijn zoon, Paul Antoine de Fortia, erfde het domein en besloot het uit te breiden door de oppervlakte van de wijngaarden te vergroten en gebouwen op te richten.

Op dat moment verscheen de naam "La Fortiasse" voor het eerst op kaarten. Daarna, tot het einde van de 19e eeuw, ging het landgoed door verschillende handen, waaronder die van de families Seguin en Gondi.

In 1890  kocht de voormalige directeur van het Staatsblad van Egypte, Hippolyte Bernard Le Saint, het landgoed. Hij nam het landgoed van 34 hectare over om het uit te breiden en de structuur te verbeteren.

Hij liet het huidige kasteel in Louis XIII stijl bouwen en vergrootte de omvang van de wijngaard tot 17 hectare, een ambitieuze beslissing in een tijd waarin polycultuur de favoriete praktijk was in de regio.

vanaf 1919 Zwaaide de dochter van Bernard, Edmee en zijn schoonzoon Baron Le Roy de scepter in het wijnhuis.

Le Roy was niet alleen een wijnmaker in Châteauneuf-du-Pape. Hij werd een van de meest eminente figuren in de wijnmakerswereld, vooral door de rol die hij speelde bij de creatie van Frankrijks eerste Appellation d'Origine Contrôlée (in het Engels Beschermde Oorsprongsbenaming of BOB genoemd): Châteauneuf-du-Pape. Bovendien bekleedde hij tot zijn dood in 1967 zeer hoge functies in de Franse wijninstellingen.

carte.jpg
Range Fortia

In 1955 namen de kinderen van Edmée en Pierre Le Roy, Henry, Viviane en Vivette, nemen de leiding van het domein op zich. Henry Le Roy, discreet en bescheiden, maar een goede wijnmaker, verschaft Château Fortia de middelen die nodig zijn om naam te maken met zijn zeer gerenommeerde wijn in het buitenland.

In 2004 nam Pierre Pastre, de echtgenoot van Henry's dochter Chantal Le Roy, de leiding van het domein op zich. In zijn streven om de kwaliteitstraditie voort te zetten, voerde hij een herstructurering van het domein uit: grondige bodemstudies, vernieuwing van de wijngaarden en modernisering van de wijnkelders. In 2016 besloot Pierre Pastre een stapje terug te doen en rustig aan zijn pensioen te beginnen door twee mensen aan te werven die gedreven worden door hun passie voor de wijnwereld.

De eerste, Sandra Rochel, is verantwoordelijk voor de wijngaarden en het wijnbereidingsproces.

De tweede, Anna Olejnik, is verantwoordelijk voor de administratieve en commerciële aspecten van het domein.

Samen werken ze om aan de huidige eisen te voldoen, terwijl ze de traditie en de geest van Fortia behouden.

In harmonie met de natuur

Respect voor ons land en onze wijngaard betekent in de eerste plaats respect voor het milieu en het evenwicht van ons ecosysteem.

We bewerken onze grond mechanisch, zonder gebruik te maken van chemische onkruidverdelgers; om wijnmotten te bestrijden gebruiken we liever feromoonvallen (die de paring verstoren) dan insecticiden; tweederde van het domein is een jachtreservaat, wat de ontwikkeling van het plantenleven en de wilde fauna bevordert.

De wijngaard van Château Fortia is sinds 2016 Terra Vitis gecertificeerd, wat getuigt van de duurzame en geïntegreerde aanpak. In 2019 behaalde ons domein ook de certificering niveau 3 Hoge Milieuwaarde, een door de overheid erkende vrijwillige aanpak die goede milieu- en gezondheidspraktijken garandeert in het dagelijkse beheer van de domeinen.

Scherm­afbeelding 2023-08-28 om 20.46.51.png
bottom of page