top of page

Domaine Charlopin-Parizot

Pierreclos, Macon, France

Domaine Philippe et Yann Charlopin, gelegen in Gevrey Chambertin, staat bekend om de absolute top Bourgogne wijnen uit de Côte de Nuits, Côte de Beaune en Chablis.

 

Opgericht in 1977, werd het familiebedrijf overgenomen door Philippe Charlopin. Van anderhalve hectare wijnstokken is het Domaine uitgegroeid tot 25 hectare verspreid over de Côte de Nuits, Côte de Beaune en Chablis.

Kaart Charlopin_edited.jpg

Het terroir tot uitdrukking laten komen

Charmes kist_edited.png

Philippe Charlopin, een leerling van Henri Jayer, beweert dat zijn wijnen jong toegankelijk zijn, met een duidelijk bewaarpotentieel. "Het belangrijkste is om het terroir tot uiting te laten komen. Om dit te bereiken grijpen mijn zoon Yann en ik zo weinig mogelijk in tijdens de vinificatie. We hebben een assortiment van 35 appellations, van villages tot grands crus. We zijn ons goed bewust van de verschillen tussen de klimaten en de rijkdom van elke streek", beweert hij.

Op identieke bodems zijn er verschillende terroirs, door verschillende factoren zoals de blootstelling of de manier waarop de wijnbouwer zijn perceel bewerkt. "Clos Vougeot is een perfect voorbeeld. 50 hectare, 80 eigenaren en verschillende wijnen. Elke wijnmaker, ambachtsman en kunstenaar definieert zijn of haar eigen filosofie van terroir"

 

​

Ecologie en certificering

Philippe Charlopin kent de "climats" van de Bourgogne goed en steunt uiteraard de aanvraag voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. "We kunnen alleen maar voorstander zijn van een dergelijke stap," vertrouwt hij ons toe. "Het zou een goede manier kunnen zijn om de toenemende verstedelijking af te remmen, maar bovenal is het een fantastische erkenning voor onze terroirs. Het klimaat in Bourgondië is een benchmark voor de wereld. Andere wijngaarden volgen ons voorbeeld. Terwijl sommigen van hen ooit de voorkeur gaven aan de merknaam, geven ze er nu de voorkeur aan om de klimaten en wat ze speciaal maakt te bevestigen.

Scherm­afbeelding 2023-08-21 om 23.42_ed
bottom of page