top of page

Domaine Buisson-Battault

Meursault, France

Regio Beaune_edited.jpg

Het domein cultiveert de 4 dorpen Beaune, Pommard, Puligny en vooral Meursault met 4 1er Cru appellations, les Charmes, les Gouttes d'Or, les Genevrières en les Porusots. Zonder de Bourgogne appellations zoals Chardonnay, Aligoté en Pinot Noir te vergeten. De wijnen zijn direct, expressief en bieden de karakteristieke mineraliteit van Meursault.

Van toen tot nu

In 1985 dompelde François Buisson, de jongste telg van de familie, zich onder in wijngaarden en wijn met zijn vader André, die al sinds 1945 wijnbouwer was. Hij ging naar de middelbare school en vervolgens naar de wijnbouwschool, terwijl hij tegelijkertijd het vak op het veld leerde en thuis zijn vaardigheden perfectioneerde en zijn passie voor wijn ontwikkelde. Van 1985 tot 2003 vormden vader en zoon een perfect paar, de een met ervaring en stille kracht en de ander met de drive en hoop om te innoveren. In 1991 werd François de manager van het domein. In 2003 overleed André.

In 2005 veranderde de omgeving en verhuisde het hele bedrijf naar het voormalige huis van zijn grootouders van moederskant, dat van 1870 tot 1939 een beroemde mosterdfabriek was. 

Het domein moderniseerd en investeert in oogstopvang en vinificatieapparatuur om wijnen te produceren die puur en elegant zijn, representatief voor het terroir en die kunnen worden neergelegd.

Sinds 2006 verwelkomt het domein zijn klanten graag in zijn kelders. Deze liefde voor wijn, dit verlangen om vooruitgang te boeken en de knowhow voortdurend te verbeteren, zullen de volgende generatie in staat stellen om het erfgoed te bewaren en deze kostbare erfenis door te geven.

Francois_Buisson_cut.jpg

Terroir en Vinivicatie

buisson-battault-01.jpg

François Buisson streeft ernaar om het terroir in de wijn tot uiting te laten komen zonder te streng te zijn.

Hij streeft ernaar elegante wijnen te produceren die de consument veel plezier brengen. De wijnen moeten plezierig zijn als ze jong zijn en toch een goed potentieel hebben om op fles te rijpen. Hiervoor laat hij zijn wijnen rijpen met zoveel mogelijk droesem om ze te voeden, vlezigheid te geven en een uitstekend bewaarpotentieel te garanderen.

Ze rijpen daarom twaalf maanden in eiken vaten (met 20% nieuwe eik) en vervolgens zes maanden in vaten voor de meest gerenommeerde appellaties. 

In ballans met de Natuur

François, een man die veel aandacht besteedt aan de bodem, ploegt al zijn wijnstokken om het microbiële leven van de bodem te behouden -essentieel voor de afgifte van terrior aan de wijn- . Hij geeft de voorkeur aan organische meststoffen zoals humus en het domein gebruikt geen onkruidverdelgers. Wel gebruiken ze af en toe om één of twee synthetische producten te gebruiken op het gebladerte tijdens perioden van slecht weer, om het teveel aan koper in de bodem te beperken.

Dit is zijn eigen manier van denken over zijn inputs. Hij hecht veel belang aan snoeien; de wijnstokken worden gesnoeid op basis van hun kracht, met Royat- of Guyot-snoei om de best mogelijke concentratie in de druiven te krijgen. Het cruciale moment is en blijft het vinden van de juiste datum voor de oogst, om de beste balans te krijgen.

Scherm­afbeelding 2023-08-22 om 09.15.55.png
bottom of page