top of page

Beato Bartolomeo Breganze

Breganze, Italië

De wijngaarden van Beato Bartolomeo Breganze, liggen aan de voet van Asiago gebergte.

Omringd door steile bergen strekt het landschap zich hier uit van het middeleeuwse Thiene tot het charmante Bassano del Grappa. Een regio die wordt gekenmerkt door glooiende heuvels bedekt met wijnranken en versierd door kersenbloesems in de lente.

Hier, al meer dan duizend jaar, op het land waar Andrea Palladio enkele van zijn mooiste villa's bouwde, worden druiven geteeld: druiven die exquise wijnen produceren.

 

Het was op Valentijnsdag 1950 toen 121 wijnboeren uit Breganze, Fara, Sarcedo en Mason samenkwamen om te praten over het verenigen van hun werk met hun passie en zo werd een wijncoöperatie opgericht. Ze hadden een naam nodig en omdat in de landbouw een beetje goodwill van de Eeuwige Vader nooit kwaad kan, wendden ze zich tot hun machtigste medeburger: De zalige Bartolomeo di Breganze, Dominicaans broeder en bisschop van Vicenza in de dertiende eeuw.

Scherm­afbeelding 2023-09-18 om 13.56.16.png

DOC status en Vinivicatie

Beato wijnmakerij_edited.jpg

Breganze wijnen kregen de DOC-status door een ministerieel decreet van 18 juli 1968, een beslissend moment in hun geschiedenis en een die Breganze wijnen katapulteerde op de nationale en internationale markten. In 1970 werd een nieuwe raffinage- en bottelarij in gebruik genomen met een ondergrondse kelder van 15 meter diep; een grote technologische en financiële prestatie voor die tijd. Verdere renovaties vonden plaats in 1998 met de restauratie van de oostelijke vleugel van de wijnmakerij. 

Beato Bartolomeo Winery is nu uitgerust met de modernste apparatuur voor het maken van wijn en heeft zich de afgelopen jaren gericht op het verbeteren van elk aspect van de productieketen.

De kracht van "samen"

De Beato Bartolomeo Winery is een coöperatie met ongeveer 700 leden.
Het wordt geleid door een Raad van Bestuur, die wordt benoemd door de 700 leden en elke drie jaar wordt vervangen. De raad bestaat uit 11 raadsleden die elk de gebieden vertegenwoordigen waar de leden vandaan komen.
De bedrijfsleider is Elvio Forato, een wijnmaker uit Treviso met veel ervaring in de regio Oltrepò Pavese.
In totaal werken er 25 mensen in de "familie" van Beato Bartholomeo.

Het werk van hun agronomen is gericht op het geven van advies aan hun leden, van de keuze van de aan te planten variëteiten en teelttechnieken tot het bieden van begeleiding bij agronomische praktijken zoals snoeien. Alleen gezonde druiven kunnen kwaliteitswijn produceren en daarom beloont Beato Bartolomeo Winery het werk van zijn leden door de druiven bij aankomst zorgvuldig te analyseren en de winst te verdelen in verhouding tot de kwaliteit van de druiven.

Dit heeft de telers aangemoedigd om hun opbrengsten per hectare te verlagen en ze in kleine kistjes te verzamelen, zoals nu al gebeurt met de 1.000 kwintalen die elk jaar binnenkomen. De superieure kwaliteit van de Beato Bartolomeo wijnen getuigt van het succes van dit initiatief.

Scherm­afbeelding 2023-09-18 om 15.13.20.png
bottom of page