top of page

Anne de Joyeuse

Limoux, Frankrijk

Anne de Joyeuse is een cooperatie van pakweg 150 wijnmakende families die zo'n 300 hectare grond bewerken.

coöperatie is vernoemd naar een bekende 16e-eeuwse figuur, de hertog van Joyeuse, die van Hendrik III de heerlijkheid Limoux toebedeeld kreeg.

De heerlijkheid Joyeuse kent een rijke historie. Eerst als baron, vervolgens als graaf en uiteindelijk als hertog van Joyeuse was de familie nauw verbonden met het Franse Koningshuis. Vele historische overblijfselen, waaronder het kasteel van de hertogen van Joyeuse uit de XVI eeuw, zijn kluizenaarstoren, de resten van de verdedigingsmuren en de toegangspoorten Sainte Anne en Jalès getuigen van de historie van deze plek.

Scherm­afbeelding 2023-10-02 om 21.14.14.png

De Terroirs Anne de Joyeuse

terroir-limoux_edited_edited.jpg

Ecologie en certificering

De coöperatie leunt op pakweg 4 terroirs:

  • Oceanic terroir:

Hoogte : 200 - 300 m

Bodem : klei-kalksteenplateaus

Klimaat : vochtig, gematigd door warme periodes, blootgesteld aan westenwinden

Druivensoorten : voornamelijk Merlot en Cabernet Sauvignon

  • Autan terroir:

Hoogte : 150 - 200 m

Bodem : grind met kalksteenrots

Klimaat : warm en droog, in het hart van de appellation, beschut tegen westelijke en oostelijke winden door twee bergketens

Druivensoorten: alle druivensoorten van de andere terroirs

  • Mediterranean terroir:

Hoogte : 100 - 200 m

Bodem : kiezelhoudende molasse

Klimaat: warm, maar gematigd door zeebries die een vochtige omgeving creëert die bevorderlijk is voor een snelle stijging van het suikergehalte

Druivensoorten: voornamelijk Syrah en Malbec

  • Haute Vallée terroir:

Hoogte : meer dan 300 m

Bodem : rode klei met hoog ijzergehalte op een ondergrond van kalksteen en kiezel. 

Klimaat : gelegen in de Pyreneese uitlopers van de Aude, een vochtiger, kouder terroir met een latere lente en koele herfst.

Druivenrassen : het ideale terroir voor Chardonnay en Pinot Noir

In 2021 heeft de coöperatie, 3 certificeringen binnen gehaald, waarbij we kunnen aantekenen dat deze certificeringen een gevolg en niet een doel zijn.

De wijnboeren van Anne de Joyeuse leven al generaties lang hand in hand met de natuur van dit speciale stukje Frankrijk.

Naast deze certificeringen, heeft het bedrijf ook andere aanpassingen gemaakt:

zo is er al 50% reductie op watergebruik in de productiefase van de wijn, zijn alle labels biologisch afbreekbaar en gemaakt van gerecycled materiaal, zijn de flessen dunner en lichter en is de filtratie 100% plantaardig.

Scherm­afbeelding 2023-10-02 om 21.50.37.png
bottom of page