Anne de Joyeuse
Limoux, Frankrijk
Anne de Joyeuse is een cooperatie van pakweg 150 wijnmakende families die zo'n 300 hectare grond bewerken.
coöperatie is vernoemd naar een bekende 16e-eeuwse figuur, de hertog van Joyeuse, die van Hendrik III de heerlijkheid Limoux toebedeeld kreeg.
De heerlijkheid Joyeuse kent een rijke historie. Eerst als baron, vervolgens als graaf en uiteindelijk als hertog van Joyeuse was de familie nauw verbonden met het Franse Koningshuis. Vele historische overblijfselen, waaronder het kasteel van de hertogen van Joyeuse uit de XVI eeuw, zijn kluizenaarstoren, de resten van de verdedigingsmuren en de toegangspoorten Sainte Anne en Jalès getuigen van de historie van deze plek.
De Terroirs Anne de Joyeuse
Ecologie en certificering
De coöperatie leunt op pakweg 4 terroirs:
-
Oceanic terroir:
Hoogte : 200 - 300 m
Bodem : klei-kalksteenplateaus
Klimaat : vochtig, gematigd door warme periodes, blootgesteld aan westenwinden
Druivensoorten : voornamelijk Merlot en Cabernet Sauvignon
-
Autan terroir:
Hoogte : 150 - 200 m
Bodem : grind met kalksteenrots
Klimaat : warm en droog, in het hart van de appellation, beschut tegen westelijke en oostelijke winden door twee bergketens
Druivensoorten: alle druivensoorten van de andere terroirs
-
Mediterranean terroir:
Hoogte : 100 - 200 m
Bodem : kiezelhoudende molasse
Klimaat: warm, maar gematigd door zeebries die een vochtige omgeving creëert die bevorderlijk is voor een snelle stijging van het suikergehalte
Druivensoorten: voornamelijk Syrah en Malbec
-
Haute Vallée terroir:
Hoogte : meer dan 300 m
Bodem : rode klei met hoog ijzergehalte op een ondergrond van kalksteen en kiezel.
Klimaat : gelegen in de Pyreneese uitlopers van de Aude, een vochtiger, kouder terroir met een latere lente en koele herfst.
Druivenrassen : het ideale terroir voor Chardonnay en Pinot Noir
In 2021 heeft de coöperatie, 3 certificeringen binnen gehaald, waarbij we kunnen aantekenen dat deze certificeringen een gevolg en niet een doel zijn.
De wijnboeren van Anne de Joyeuse leven al generaties lang hand in hand met de natuur van dit speciale stukje Frankrijk.
Naast deze certificeringen, heeft het bedrijf ook andere aanpassingen gemaakt:
zo is er al 50% reductie op watergebruik in de productiefase van de wijn, zijn alle labels biologisch afbreekbaar en gemaakt van gerecycled materiaal, zijn de flessen dunner en lichter en is de filtratie 100% plantaardig.