top of page

Azienda Agricola Angelo Negro

Roero, Piemonte, Italië

Volgens de archieven uit 1670, van de gemeente Monteu Roero was Giovanni Dominico Negro, zoon van Audino... eigenaar, in hetzelfde gebied waar nu het landgoed Perdaudin met zijn prestigieuze wijngaarden ligt, van een huis met een oven, een binnenplaats, een kelder en wijnstokken.

Angelo Negro, geboren in 1909, begon in 1947 met het verbouwen en maken van Nebbiolo en Barbera wijnen.

In de jaren 70, produceerde de familie per ongeluk een droge Arneis (die hiervoor altijd zoete varianten kende). Ook in de jaren 70 (In 1975) werd Gabriele Negro geboren, die tegenwoordig verantwoordelijk is voor de wijnmakerij.

​

angelo-agricola-negro.jpg

Familie en Vino

Famiglia.jpg

De vele prijzen die deze karaktervolle wijnen hebben gewonnen, staan op het conto van Giovanni Negro, maar dat doet hij niet alleen. De hele familie doet mee: zijn zoon Gabriele is verantwoordelijk voor de wijngaarden; Angelo maakt samen met zijn vader de wijn; dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt; Giuseppe voor de Italiaanse markt en zijn vrouw Maria ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Monteu Roero.

Hoewel de geschiedenis van de Azienda Agricola Negro start in Monteu Roero, ligt het hart van het familiebedrijf tegenwoordig in het kleine gehucht S. Anna. Hier in de Cascina Riveri wijnkelder worden de wijnen gemaakt. Daarnaast is hier ook hetwijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken.

Terroir van Roero

Het klimaat van Roero wordt omschreven als koud gematigd en uit zich in strenge, koude winters, hete, vochtige zomers en onvoorspelbare lentes en herfsten. De klimaateffecten worden gematigd door (i) de warme mediterrane winden die de koude winden uit het noorden tegenkomen en verzachten en (ii) de Apennijnen die een barrière vormen voor de winden uit zee.

De bodem bestaat voornamelijk uit zand, een gevolg van het feit dat het gebied een oude zeebodem is, met klei en/of kalksteen vermengd in bepaalde gebieden. In tegenstelling tot de Langhe, die 15 miljoen jaar geleden werd gevormd tijdens het Mioceen, zijn de bodems van de Roero slechts 5 miljoen jaar oud, neergelegd tijdens het Plioceen van het Tertiair tijdperk. De proliferatie van zee-fossielen in het zand is een bewijs van het onderzeese verleden. De bodemkenmerken geven de Roero-wijn veel van zijn middelzware, geparfumeerde persoonlijkheden. Op de plaatsen waar het zand vermengd is met slibachtige bodems rijk aan klei en mariene afzettingen, geven de druiven die erop groeien een grotere diepte en structuur aan de resulterende wijnen.

De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels met kalkhoudende alluviale gronden. De excellente zonligging, verschillende terroirs, microklimaten in de wijngaarden en de minitieuze werkzaamheden in zowel de wijngaard als de kelder dragen bij aan de rijke en smaakvolle wijnen die Azienda Agricola Negro voortbrengt.

map-roero-langhe-piedmont.gif
bottom of page